Tirsdag d. 1. juni 2021 (hele dagen) til onsdag d. 30. juni 2021 (hele dagen)

Månedens salme i juni: Byens tavshed (udenfor DDS og 100 salmer)

Skrevet af sognepræst Jacob Kleofas og organist Anne Bjerre Braüner

Månedens salme i juni ´Byens tavshed` er skabt af sangerinde, komponist og salmedigter Janne Mark, der til daglig er sanger og kirkemusikmedarbejder i Brorsons Kirke på Nørrebro. Hun beskriver sig selv, som ”kalejdoskopisk rejsende inden for musik, liv og kunst”.

Byens tavshed` findes på pladen ´Salmer fra broen` (2013). Gennembruddet kom i 2018 med udgivelsen af ´Pilgrim` og to år senere med albummet ´Kontinent`. Begge album er skabt i tæt samarbejde med den norske trompetist Arve Henriksen. Det betød også international anerkendelse, da hendes salmer blev oversat til engelsk og tysk og udgivet i Tyskland, Schweiz, Østrig og Skotland. Derudover er Janne Mark repræsenteret i højskolesangbogens 19. udgave 2020 med ikke mindre end 6 titler. Hun skriver videre om sig selv: ”Jeg er fascineret af grænseløsheden, som melodien repræsenterer. Når melodier især deles blandt folk i fællessang, ser de bort fra grænser og frynser og har en måde at finde deres egen vej ”.

Lige dér får Janne Mark sat ord på den oplevelse jeg vel nok havde, da jeg sang med på bysalmen ´Byens tavshed` allerførste gang. Vi har andre salmer i salmebogen, der har forsøgt det samme. Men her har vi fået en salme, der griber byens rum og tager det med ind i kirkens rum. En salme, der både er en fantastisk lyttesalme og en stærk fællessalme. En salme, der med byens og det modernes menneskes sprog tolker med på kirkens ritualer, traditioner og tro. ”Her står vi på traditioner | lagt af andre før vi kom | synger samme salmetoner | og blir´ tidens eget stemmebånd” (v.5).

Salmen forklejner ikke salmetraditionerne, men med tidens stemmebånd brydes der med grænserne, dogmerne og sproget for at komme dig og mig i møde, så vi kan finde vores egen vej hen til kirken. I det øjeblik kirkeklokken bryder byens tavshed, bliver den kirkevante og den fremmede mødt i deres længsel, sult, afmagt, tvivl.

Salmen rummer så meget, og det bliver beskrevet så ukompliceret. Måske er det derfor, mine yngste børn på 7 og 13 år bryder tavsheden i bilen på vej til skole hver morgen: ”Skal vi ikke høre Janne Mark?” – lige dér forvandles stilheden i bilens rum til kirkens rum, og vi føler alle tre, vi er omfavnet af Guds kærlighed.

Melodien er, hvad man kan kalde udpræget rytmisk, moderne. Den benytter sig af mange synkoper, altså toner, som falder imellem slagene i stedet for at falde på slagene. Den form for rytmisk musik har mange unge nemt ved at tilegne sig, fordi de hører så meget af den.

Hvert vers begynder stille og inderligt og bygger langsomt op indtil højdepunktet i melodiens næstsidste linje. Herefter overrasker melodien med en tone fra en ny toneart – melodien modulerer midlertidigt, som man siger, skifter altså toneart, inden den til sidst falder til ro i sin oprindelige toneart.

En meget smuk melodi, som vi håber, mange vil nyde at synge eller lytte til ved juni måneds gudstjenester.

Piger fra kirkernes Ekstrakor har indsunget 3 vers af salmen, som kan høres via dette link:

Månedens salme i juni